Vad är SPSS?

Vad är SPSS? SPSS är en förkortning för Statistical Package for the Social Sciences, och används av en rad olika forskare och företag för komplexa statistiska dataanalyser.

SPSS som programvara skapades för analys av ledning- och statistisk data inom samhällsvetenskap. Det var först introducerad till marknaden av SPSS Inc under 1968, för att sedan värvas över av teknologigiganten IBM under 2009, där den befinner sig idag.

Även fast dess officiella term lyder IBM SPSS Statistics, så refererar majoriteten av dess användare fortfarande som till dennes originella namn, dvs SPSS helt enkelt. Som dagens världsstandard av dataanalys inom samhällsvetenskap, så är SPSS fortfarande väldigt brett eftertraktad till fördel av dess straight-forward och engelsk-liknande kommandospråk, tillsammans med dennes extremt grundliga användarmanual.

 

Pictures of the IBM SPSS Statistics. No Copyright Intended.

 

Vem Är SPSS Anpassad För?

SPSS används idag av marknadsforskare, hälsoforskare, undersökningsföretag, statliga enheter, utbildningsforskare, marknadsorganisationer, datautvinnare, samt en rad olika användare för bearbetning och analyser av undersökningsdata.

Programmet är utsett av många av dess användare, men framförallt av industriexperter, att SPSS är en best-in-class solution. Många av forskningens toppföretag använder sig idag av SPSS för att analysera data och utvinna textdata för att få ut maximalt resultat av sina research projekt.

 

De Fundamentala Funktionerna av SPSS

SPSS använder sig av två primära huvudprogram som assisterar användare i alla dennes komplexa analysbehov.

Statistics Program

SPSS Statistic programmet ger ett överflöd av standard statistiska funktioner, varav några som innehåller frekvenser, korstabulering, och bivariant statistik.

Modeler Program

SPSS Modeler programmet möjliggör forskare att bygga och validera predaktiva modeller genom att använda avancerad statistiska metoder.

 

Utöver de ovannämda programmen, erbjuder SPSS även lösningar datahantering, vilket tillåter forskare att utföra case selection, skapa deriverad data, samt utföra filomformning.

SPSS erbjuder även data dokumentation som en av deras funktionslösningar, vilket tillåter undersökare att förvalta en metadata ordbok. Denna metadata ordbok fungerar som en centraliserad förvaringsplats av information avseende för data såsom mening, ursprung, relation mellan olika data, användande och format.

Det finns en rad olika statistiska metoder som kan lyftas inom SPSS, dessa inkluderar:

  • Beskrivande statistik, inklusive metoder såsom frekvenser, krosstabulering, och beskrivande förhållandestatistik.
  • Bivariant statistik, inklusive metoder såsom analys av variation (ANOVA), resurser, korrelation, och icke-parametriska test.
  • Numeriska utfallsprognoser såsom linjär regression.
  • Förutsägelser för att indentifiera grupper, inklusive metoder såsom klusteranalys och faktoranalys.

Fördelarna med att använda SPSS för Undersökningsdata-analys

Tack vare dess fokus på analyser av statistik data, så är SPSS ett extremt kraftfullt verktyg för att manipulera och dechiffrera undersökningsdata. För att sedan exportera denna data, gör SPSS’s proprietära .SAV format processen att kombinera, manipulera och analysera datan rent och enkelt. Genom att göra detta så sätter SPSS automatiskt upp och importerar bestämda variabelnamn, variabeltyper, titlar, och värdeetiketter, vilket betyder att arbetet som krävs av undersökarna är lika med minimalt. Så när all undersökningsdata är importerad in till SPSS, möjligheterna för statistisk analys är i princip oändliga.

Kort Sammanfattning

Så för att summera upp det vi har gått igenom idag, SPSS är anpassad och gjord för er som är i behov av en flexibel, anpassningsbart sätt att verkligen zooma in och jämföra hårfin data av allt upp till det era mest avancerade analyser. Detta leder till att du, som researcher, maximerar din tid genom att spendera den på det du gör bäst samt identifiera trender, utveckla prediktiva modeller, och sammanställa informerade slutsatser.

Se denna korta video för att få en informativ överblick!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=mPhjH9JYoyo[/embedyt]